Predstavnici udruge u Ankaranu, Sloveniji

Predstavnici udruge u Ankaranu, Sloveniji

Od ponedjeljka, 22.09.08., do petka. 26.09.08., predstavnici udruge sudjelovali su na 10. međunarodnom festivalu psihosocijalne rehabilitacije pod nazivom „Vrtuljak kulture”. Festival je organiziralo europsko udruženje EURO-PSY Rehabilitation i Slovensko društvo za duševno zdravlje – ŠENT kao njihov član.

Sudjelovalo je 240 sudionika iz većih europskih država (Francuska, Nizozemska, Belgija, Španjolska, Austrija, itd.). Trodnevni program događanja započeo je zabavnom večeri upoznavanja sudinika po principu da se svaka država predstavi u kratkom 10-minutnom programu. Za ovu priliku odlučili smo pročitati kratki tekst o udruzi na englekosm, otplesati Splitski ples i zapjevat „Nima Splita do Splita”. Samo pojavljivanje u splitskoj nošnji izazvalo je zanimanje ostalih za „čudnom ekipom”. Nakon nastupa punog treme i nervoze postali smo „face”, a svojim smijehom i veseljem širili dobre vibracije i na ostale.

Svečanim otvaranjem festivala i raspodjelom sudionika u preko 20 različitih radionica, podjeljene u tri glavne skupine: umjetnost, sport/rekreacija i učenje o Sloveniji, krenuli smo odraditi zadaću zbog koje smo i došli.

Tijekom radionica upoznali smo ljude iz različitih sredina, običaja i načina življenja. Jezičnu barijeru smo preskakali koristeći se ponekad i „rukama i nogama”. Naučili smo nove vještine koje ćemo prenjeti našim prijateljima u udruzi. A nova prijateljstva koja su nastala na festivalu održavat ćemo i sa ove udaljenosti.

Posljednjeg dana organiziran je izlet u Kopar i Izolu, a navečer je festival zatvoren uz prezentaciju radova iz svih radionica i zabavu s plesom.

Zahvaljujemo društvu ŠENT na odlično odrađenom poslu, posebno Barabari koja je imala odgovore na sva naša pitanja (ponekad i gnjavatorska).

Sudjelovanje je realizirano u sklopu projekta kojeg financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.