MOBILNA SLUŽBA PODRŠKE

Program “Mobilna služba podrške”

je trogodišnji program financiran od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koji provodi Udruga Zvono za pomoć osobama s mentalnom retardacijom u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb, Split.
Program je usmjeren na korisnika (osobu s MR) i njegovu obitelj, a koji počiva na načelu pružanja podrške korisnicima da postignu najveći mogući stupanj samopouzdanja i neovisnosti u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, što je preduvjet za društvenu integraciju.
Cilj programa je u skladu s provedbom Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine.

TKO SU ČLANOVI MOBILNOG TIMA 

Članovi mobilnog tima su osobe koje imaju visoko razvijene stručne kompetencije koje se temelje na suvremenim principima i metodama (Marte Meo) podrške za osobe s intelektualnim poteškoćama (defektolog, socijalni radnik, psiholog, fizioterapeut, kineziolog, roditelj supervizor).
Zadaća tima je omogućiti za korisnike i njihove obitelji kvalitetno pružanje stručne i inovativne podrške koja se temelji na suvremenim načelima uključujući ideju prevencije institucionalizacije.

TKO SU KORISNICI?

Direktni korisnici u našem programu su osobe s mentalnom retardacijom s područja grada Splita, Kaštela i Dugopolja.

USLUGE KOJE PRUŽAMO

Usluge u obitelji:

– savjetodavna i informativna pomoć korisniku;

– skrb o osobi s MR u slučaju odsutnosti roditelja (24 satna skrb, noćenje, druženje)

– edukacija i psihološka potpora obitelji;

– pomoć u obavljanju svakodnevnih obveza (kućanskih poslova, kupovine živežnih namirnica, osobna higijena) i drugih kao što su: odlazak liječniku, podizanje lijekova, plačanje računa za režije, odlazak u HZZO i sl.

– pomoć korisniku u zadovoljenju vlastitih potreba (šetnje, druženja, razgovori).

Usluge u udruzi:

– organiziranje slobodnih aktivnosti (susreti i druženja s prijateljima, šetnje, odlasci na kulturna događanja, proslave rođendana i sl.);

– psihološka pomoć korisnicima;

– primjena fizioterapije i kineziologije.